img 3467 1696442100

Partizanova deca u Ligi šampiona

Po prvi put od osnivanja UEFA Youth League, omladinci Partizana igraju ovo takmičenje, a tu priliku su zaslužili titulom u Omladinskoj ligi Srbije u sezoni 2022/23. Predvođeni trenerom i bivšim igrače Partizana, Nenadom Stojakovićem, crno-beli omladinci su na 30 utakmica osvojili 70 bodova, 6 više od večitog rivala, postigli su najviše golova u ligi (86) i zasluženo izborili mesto koje vodi u najkvalitetnije evropsko takmičenje za omladince – UEFA Ligu mladih.

Prvi među jednakima su bili najbolji strelci ekipe Bogdan Mirčetić (18), Vanja Vlahović (14), Nemanja Trifunović (9) i Janko Jevremović (9), ali ne treba zaboraviti ni ostale momke poput Matije Stjepanovića, Mihajla Petrovića, Uroša Ćelića i Mihajla Ilića, koji su takođe imali veliki doprinos u prošlogodišnjem uspehu.


Nakon sjajne sezone u omladincima, veliki broj momaka se priključio prvom timu, pre svega Mihajlo Ilić koje je ove sezone standardni štoper Partizana. Stjepanović, Trifunović i Jevremović su već debitovali za
prvi tim Partizana i na njih se računa kao zalog za budućnost, dok je drugi najbolji strelac, Vanja Vlahović otišao u jedan od najbolji timova u Italiji – Atalantu.

Ove godine u UEFA Ligi mladih okosnicu čine neki mlađi, ali isto tako talentovani momci, predvođeni kapitenom Stjepanovićem i napadačkim duom Mirčetić – Jevremović.

Osim pomenutih momaka, koji su već dobili priliku u prvom timu, vreme je da upoznamo i još neke dragulje iz naše fabrike talenata:

  • Vanja Radulaški (2006) – 192 cm visoki golman, koga karakterišu fenomenalna igra nogom kao i sjajni refleksi, nekoliko puta je bio spasilac crno-belih u trenucima kada nije išlo. U prvom ovosezonskom derbiju bio je igrač utakmice sa nekoliko fantastičnih odbrana. Vanja je moderan golman koji svojom odličnom distribucijom razvija akcije crno belih i ima sposobnost da razbije prvu linije odbrane protivnika, dok svojim odbranama i pojavom na terenu uliva sigurnost celoj ekipi.
  • Nikola Simić (2007) – Jedan od najvećih talenata u čitavoj omladinskoj školi igra na poziciji štopera. Momak koji je još kadet je standardni štoper omladinske selekcije. Iako je 2 godine mlađi od svojih rivala na terenu, izuzetno je fizički dominantan i na zemlji i u vazdušnim duelima, ali je igra nogom njegov svakako najveći kvalitet. Sposoban je da pod presingom nađe mirno rešenje, da unese loptu duboko na polovinu rivala i da dijagonalom pronađe usamljeno krilo. Još jedan Partizanov biser na štoperskoj poziciji i svakako neko ko zaslužuje da bude priključen pripremama prvog tima.
  • Zoran Alilović (2006) – Sjajni levonogi ofanzivac koji može da igra i na poziciji ofanzivnog veznog i kao krilo. Odlikuje ga sjajna tehinka, dribling na malom prostoru i kreativnost. Svojim potezima, tehnikom i građom podseća na igrače koji su se školovali u Španiji i Portugalu. Iako je ofanzivan, ove sezone je ozbiljnije prihvatio i defanzivne zadatke tako da ga ima na oba dela terena. Trenutno je drugi najbolji strelac ekipe.
  • Dušan Jovanović (2006) – Mladi Smederavac je najbolji strelac ove ekipe. Na 8 utakmica u Omladinskoj ligi je postigao 5 golova, dok je u prvom meču Lige mladih postigao jedini gol na meču i tako doneo istorijsku pobedu Partizanu. Na njegovom kontu bi sigurno bilo više golova da u prvom poluvremenu utakmice u Krajovi nije doživeo povredu, koja ga je odvojila od terena. Odlikuju ga snaga i odlična završnica. Ima sjajan osećaj za prostor i dosta lako ulazi u šanse, a konstitucijom i načinom igre dosta podseća na još jednog Smederevca koji je ostavio trag u Partizanu – Aleksandra Mitrovića.

Ukoliko omladinci u sredu eliminišu ekipu iz Krajove, naredni protivnih biće im pobednik iz duela Turon (KAZ) – Šerif (MDA) i to će crno-belima biti poslednja prepreka za proleće u Evropi.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *