JSD 2037 min

Tajna je u jednostavnosti

Pre nekih 10-11 godina, na moj 21 rođendan jedan drug iz detinjstva me je naučio kako da radim trik sa kartama. Bio je to najobičniji “double-flip”, koji je vrlo lako izvesti (okreneš dve karte odjednom, ali pri tom paziš da to gledalac ne vidi) ali ima neverovatno jak wow efekat kod gledalaca kada se ceo trik završi. Kao svaki trik, tako i ovaj, glavna fora je da prevariš posmatrača, ustvari to je to kod trikova, ne postoji magija nego jednostavno obmana. Kada se otkrije tajna istog malo je bedak jer bolje ti je bilo kada nisi znao, kada ti je sve bilo mistično i nejasno, jer tajna je ustvari u jednostavnosti.

Uporedo učeći trikove i njihove tajne, pojavila na youtube-u emisija “Penn&Teller Fool Us” gde talentovani mađioničari širom sveta pokušavaju da prevare najpoznatiji i najbolji duet mađioničara današnjice (po mnogima i svih vremena) Penna Jillett-a (gromada od coveka, 2 metra, sa bradom, velikim očima i strašnim pogledom) i Raymonda Teller-a (ili samo Teller, nizak, miran tip, ali veoma pametan i mudar čovek), a voditeljka istog je glumica Alyson Hannigan (Lili iz How I Met Your Mother i Michelle iz American Pie), u ranijim sezonama na njenom mestu je bio poznati engleski voditelj Jonathan Ross.  

MV5BYzM5ZmM0YWYtODJiMS00NmJiLTg2OTEtMDVkOTMzNjlmYTM5XkEyXkFqcGdeQXRyYW5zY29kZS13b3JrZmxvdw@@. V1
Copyright by IMDB.com

Kao neko ko je proveo sate i sate gledajuci taj show, evo ukratko o cemu se radi: Talentovani mađioničari iz svih uzrasta (dolaze deca od 7-8 godina, pa sve do stariji ljudi od 80+ godina) trude se da sa nekim trikom prevare dvojicu domaćina a da njih dvojica ne otkriju tajnu trika. Prvo takmičar izvodi trik, pa nakon nekoliko minuta većanja Penn (Teller ne priča, takav mu je “character”) u kodu kaže takmičaru šta misli koja je tajna trika, pa nakon njegovog izlaganja takmičar daje ocenu da li su mu otkrili tajnu ili ne. Ukoliko takmičar kaze da Penn i/ili Teller ne znaju njegove tajne, dobija trofej “prevaranta” (“Fooller”-a) i ponosno ga nosi kući, znajuci da je prevario najbolje od najboljeg. Naravno postoje nekoliko pravila, a za nas najzanimljivija su sledeća:

  • Nema varanja t.j. zabranjeno je da u publici bude neko ko je kandidatu poznat, pa da bude pozvan od strane njega da mu asistira na sceni. Takođe zabranjeno je i dogovarati se sa voditeljkom pre islaska na scenu. Samo čist talenat i umeće na sceni, nista vise od toga.
  • Prilikom donošenja presude ne gleda se snimak, vec Penn i Teller diskutuju oko toga šta su gledali i šta misle da je tajna trika. Mogu da dođu do scene, da pregledaju neki od rekvizita ali više od toga im nije dozvoljeno.
  • Trebaš prevariti obojicu, i Penna i Tellera, ukoliko jedan ne zna mora i drugi da ne zna da prepozna tajnu trika, da bi takmičar odneo trofej.

Za svu regularnost tog takmičenja zadužene su sudije, koji su u backstage-u i za koje retko i da neko zna da postoje, osim u retkim prilikama ako se ne ukaže prilika da je na njima da donesu konačnu odluku.

Najčešće, u 90% slučajeva Penn&Teller znaju da prepoznaju tajnu trika i kandidati idu kući praznih ruku, ali su zadovoljni što su oduševili njih dvojicu, malobrojnu publiku u Penn & Teller Theater i milione kraj “malih ekrana” koji su ih pratili. Ali kada ne prepoznaju tajnu, ona se obično krije u nekim jednostavnim detaljima, koji su u trenutku promakli i najboljima u tom poslu. Jednostavno, nisu to očekivali i na kraju su morali da priznaju da su prevareni (pogledajte na youtube-u ima podosta videa o samoj emisiji i tutoriala kao su trikovi rađeni).

YOU HAVE BEEN FOOLED!

049a2ca9 2199 4e0f 92ea 070710c698c4
Copyright by Partizan.net & ZivoradPhoto

Tako je i juče bilo tokom prve četvrtine utakmice Partizan i Reala iz Madrida u Štark Areni.

Mladi, talentovani “mađioničar” u redovima Partizana, Alen Smailagić je jednom prilikom ostao sam na postu protiv nižeg i (po konstituciji) slabijeg od njega Adama Hange. Da je ostao sam jedan na jedan verovatno bi to lako rešio i ne bi imao potrebu da vadi neke trikove iz “džepa”. Ali, u pomoć Hangi je došao viši I snažniji Edi Tavareš, gromada od čoveka, div od 220cm i igrač sa nenormalnim rasponom ruku.

Reč, dve od njima dvojici. Adam Hanga je bivši najbolji defanzivac u Evroligi, a Tavares će najverovatnije ove godine poneti to laskavo priznanje. Dakle znaju sve trikove, isto kao čuveni americki duo koji sam pomenuo prethodno u tekstu. Jedan viši i snažniji, drugi niži i malo slabiji, ali dovoljno pametan da zna da pretpostavi šta bi učinio protivnik da ga prevari.

Za potrebe ove “prevare” mladi Alen je rešio da iskoristi dva jednostavna poteza. Prvo je stao sa driblingom, uzeo je loptu čvrsto sa obe ruke i počeo je da se vrti sa jednom nogom, dok je druga čvrsto stajala na zemlji (potez poznat u košarci kao pivotiranje). Nije mogao da ih prevari tako, zujala su obojica oko njega kao osice. Kasnije se dosetio još jednog trika, koji je naučio još u vremenima kada je napravio prve korake na košarkaškim terenima. Ugledao je samog u uglu Nanelija i shvatio je šta mu je sledeći korak. Napravio je pokret kao da će njemu dodati loptu, potez koji su verovatno svi živi očekivali, kako navijači u Areni, tako i mi ispred TV-a, a između ostalog i pomenuti dvojac defanzivnih velikana pa su pojurili da zatvore levo spoljnu liniju svog koša. Ali ne, lopta je ostala prilepljena za ruke popularnog Smajlija i zahvaljujući tome što su ova dvojica uspešno prevareni i pojurili u pogrešnom pravcu, njemu je samo ostalo da iskoristi prazan hod ka košu i spusti loptu u obruč.

Sliku je upotpunio i košarkaš Reala Alberto Abalde, koji je verovatno hteo da pomogne svojim saigračima, ali kao i svi ostali i on je otišao u pogrešnom pravcu, izigravajući voditelja u popularnom show-u u Vegasu koji obično ostaje otvorenim ustima od oduševljenosti kako je dobro trik odrađen.

Isto kao u popularnom Vegaskom show-u, tako i ovde, mi prosecni gledaoci budemo lako pravereni dok gledamo kako se trik odvija i sa uzdasima gledamo i uživamo, a zadovoljstvo je najveće kada i glavni “znalci” budu prevareni i talentovani takmičar ponese trofej kući, varajući ih jednostavnim trikom.

Smailagić možda nije poneo epitet “igrača utakmice”, to je pripalo Lesoru po indexu korisnosti (29 PIR) jer je bio fantastičan u oba pravca, ali svakako je oduševljeno poneo trofej najboljeg “Fooler”-a Realove odbrane, tačnije protiv najboljeg defanzivnog para trenutno na starom kontinentu, koristeći jednostavan potez koji ni oni nisu mogli da predvide!

JSD 2041 min 1
Copyright by Partizan.net & ZivoradPhoto

TAVARES  & HANGA – YOU HAVE BEEN FOOLED!

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *