JAVOR FKP 09 07 2022 8597 01

Post-festum na otvaranju sezone…

Kada je Marko Nikolić odlazio iz Partizana predložio je Iliju Stolicu za svog naslednika. U naletu besa sam i jednom i drugom predložio da se tornjaju u Mađarsku.

Kada je Marko Nikolić odlazio iz Partizana predložio je Iliju Stolicu za svog naslednika. U naletu besa sam i jednom i drugom predložio da se tornjaju u Mađarsku. Ništa lično protiv Stolice već me je odlazak Nikolića baš pogodio jer sam mislio da smo dobili fudbalskog Dula Vujoševića koji će se boriti do kraja za unapred izgubljenu stvar. Odlazak posle osvojene zabranjene titule je izazvao mnogo trenutne mržnje kod mene jer sam na to gledao kao na dizanje ruku od Partizana te je Ilija Stolica bio neka vrsta kolaterala ni kriv ni dužan.

Odlaskom Aleksandra Stanojevića otvorilo se mesto na klupi koje svako želi a niko neće. Niko neće da predvodi tim koji ne sme da osvoji titulu. Pisao sam ranije, trka za titulom ne sme da bude prioritet i imperativ za trenera, jer ovde titulu možemo osvojiti slučajno, bar dok je ovog režima u Srbiji. Nama treba da bude priopritet oporavak kluba, omladinske škole i Teleoptika, da se uđe u Evropu, skupljaju bodovi i pare a titula… pa ako nam dozvole. Uprava mora da ima jasan cilj i da odluči šta želi na dugoročnom planu a mislim da oni tek pojma nemaju, što nam godine za nama govore u prilog tome. Baš je pre neki dan Marko Nikolić pomenuo da će se jednom vratiti, da odradi reset/restart jer nam je itekako potreban. Ilija Stolica je dolaskom odmah uradio određene stvari i napravio korenite promene i potvrdio ono što pišem godinama, koliko god da imamo idiotsku Upravu, tim je do trenera. Svaki trener je napominjao i hvalio odličnu saradnju sa Vazurom i Ilievim, u smislu da su dobili šta su želeli od pojačanja, a zašto nam je tim poslednje dve sezone ličio na gerantologiju je pitanje za bivšeg i njegove ortake u klubu i van njega. Čak je skoro i Ivica Iliev rekao da su promene morale da uslede u igračkom kadru jer je tim bio premator!? Znao je to ali je dozvolio Stanojeviću da dovodio koga je hteo. Uprava je očajna, nesposobna da nađe sponzore (ovi sadašnji sponzori su zasluga mene koliko i Vazure) i znamo da pare nestaju iz kluba, ali da bi njima bilo bolje, da bi imali pune džepove love i njima je bitno da tim bude perspektivan jer će više para tako uzeti nego kroz dil sa platama povratnika.

Ilija Stolica je na predstavljaju rekao par stvari koje su mi zasmetale. Pomenuo je nekoliko puta ˝prave navijače˝ i da ima uveravanja da će ove sezone sve biti ok. Tu mi je odmah zaličio na svog prethodnika koji je takođe imao REČ da će sudjenje biti ok (još nismo saznali od koga) i koji je posle prve frke krenuo da deli navijače na te neke prave i ostale. Navijač Partizana je navijač Partizana! Čudno je bilo što Stolica na konferenciji nije ni pomenuo titulu kao prioritet i to mi nije zasmetalo jer ponavljam, to ne sme da bude prioritet. Čudno je bilo samo zato što to nije rekao jer svaki trener to kaže a dela govore drugačije. Svi igrači koji su otišli su i trebali da odu i da je sreće da ih većina nije ni dolazila. Što se mene tiče ima tu još nekoliko igrača koji nemaju šta da traže u ekipi i tu prvenstveno mislim na Pantića i Fejsu. Lutovac je dečko radilica ali je neverovatno da mi nemamo boljeg klinca od njega. Ali ipak moram priznati da sam pozitivno iznenadjen kako nam izgleda tim posle svega. Dobra pojačanja na papiru, oslobođeni štetočina, dodati klinci… Sluti da može biti dobro na dugoročnom planu. Da li je ova ekipa igrača dovoljna za titula? Ne, ali nam ni mnogo jači tim to ne garantuje u Srbiji. Zato je ovo dobra osnova za duži period.

Pripreme su prošle kako su prošle, jako kratko vreme da se nešto novo donese a rečeno je da će Stolica to pokušati da uradi. Odmah da kažem da ne očekujem čuda posle mesec dana ali ideja sa priprema i posle ove prve utakmice u Ivanjici je vidljiva i priznajem da mi se sviđa. Ono što mi se ne sviđa je to što mislim da nemamo ni golmane ni terene za tu modernu igru. Čak mislim da je možda Popović i bolji za igru iz zadnje linije od Stevanovića ali mi ni jedan ne uliva poverenje, što su i pripreme pokazale. Kad se na to doda Sveta Marković koji je bez utakmica u nogama, biće čupavo. Početak je, kratko vremena je prošlo i ako se istraje u toj ideji po cenu kiksa, za budućnost je lep put. Ono što bih ja uveo pod obavezu je da se omladinski pogon, njihovi treneri i Teleoptik momentalno prešaltaju na ovu ideju koju ima Stolica jer je to moderan fudbal za koji je potrebno vreme posle silnih taktičkih lutanja. Moramo da imamo šablon i onda ćemo lakše uklapati klince u prvi tim. Pominjali su se bonusi, da smo u problemu, prodali su Milovanovića, šta ćemo sad? Iskreno nisam video problem. Partizan ne sme i nema problem sa klincima. Mali Petković se na pripremam pokazao kao drzak fudbaler, ne da loptu nikome. Takav klinac ili uspe ili prsne ali mora da mu se da šansa. Za svakog talenta se mora naći minutaža, negledajući bonus pravilo, mora da se istrpi jer samo tako može postati igrač. Ako uspe super, ako ne pokaže ništa od tog talenta, nema veze, idemo na drugog klinca a ti na pozajmicu. Rezultat će trpeti ali mi moramo da se oporavimo prvenstveno pa tek onda da jurimo titulu.

Partizan je u Ivanjici uvek dobro prolazio i pobeda ni ovoga puta nije smela doći u pitanje. Enigma je bila samo kako ćemo mi izgledati na terenu. Loš teren a mi treba da igramo nešto potpuno novo. Prvo poluvreme je bilo prilično interesantno, dosta trčanja i šansi i stvarno zanimljiva utakmica, ako niste navijač Partizana. Ovako, par puta sam se zaledio na šanse Javora i naše gluposti. Zadnja linija rizična, Sveta prednjači. Filipović me je negativno iznenadio. Ni jedan vazdušni duel sa Eliomarom nije dobio a Brazilca se ne sećam kao nekog skakača. Ali po pitanju desnog beka sam spokojan. Najvažnije je da nema Miljkovića. Da je ostao, sigurno ni ove godine na stadion ne bih kročio. Zadnji vezni Zdjelar-Andrade mi lepo izgledaju, trče mnogo, menjaju, s tim što je Andrade imao par glupih izgubljenih lopti ali leći će to kako treba. Milina ih je gledati kako igraju brzo, na prvu i kad se na to doda TATA ove igre, Natho, mislim da ćemo uživati ove godine. Iliev lepo treba da priča sa Sašom i da mu se da masan ugovor i da se dečko zacementira još 3 godine a ne da mi igra tamo neki Fejsa koji je opet van stroja, a taman se sam najavio kao spremnog za ovu sezonu (smeh). Natho je pokazao znanje kod one kontre i asistencije za Petkovića. Kapa dole za pas, kapa dole za golčinu. Mali je i pre toga pokušavao, to je igrač, to se traži, šut, šut, šut! Trčao je i plakao a na kraju i crkao i nije imao snage za više od 60 minuta. Umesto njega je ušao Baždar koji se takođe upisao u strelce 20 minuta kasnije na asistenciju Filipovića. To je bilo za 0:3. A između golova klinaca pogodio je Natho, kapiten bez trake. Konačnih 0:4 postavio je Rikardo iz penala. Generalno dobra partija, ne sjajna, sa par kardinalnih grešaka pojedinaca koje su mogle skupo da nas koštaju ali 4 gola i lagana pobeda na otvaranju prvenstva su sigurno nabacili osmeh navijačima. Stolica sa druge strane jeste bio zadovoljan pobedom ali ne i igrom. Auuuu, pa šta ćemo onda tek da gledamo??? Jedva čekam kad sve klikne, pa makar i dogodine. Menig je asistirao kod gola Izraelca ali nisam zadovoljan njegovom partijom. U startu je delovalo da je loše ušao u utakmicu i da ne bi asistencije i onog jednog dribliinga (karton Maričić čini mi se) ne bih imao šta pozitivno da kažem. Možda je pod pritiskom zbog dolaska poslednjeg pojačanja jer mi deluje da će se smenjivati njih dvojica najčešće a možda je i imao samo nešto lošiji dan. Sveta mi ne uliva poverenje ali valjda će i to doći na svoje. Klinici pokazali da Partizan ne treba da brine za bonuse. Novi igrači su pokazali da će biti pojačanja.

Mislim da ovaj tim, uz možda još dva pojačanja, može mnogo toga da nam pokaže a za to će biti ključno strpljenje. E sad je pitanje i šta svaki od nas navijača želi od ove sezone. Neki bi titulu po svaku cenu, neki bi da uživaju u igri i igračima, a šta ćemo dobiti će pokazati vreme. Ova utakmica je svakako pokazala da nas čeka nešto novo.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *