simfonija naslovna

SIMFONIJA

I ako bismo za prethodne dve sezone mogli da kažemo da su bile sonata, da su bile komponovane na temelju pojedinaca, na temelju manjih grupa, „stranaca” ili „domaćih”, za ovu sezonu ne možemo da ne kažemo da je ona zamišljena kao simfonija!

UZMI ŽELJKO EVRO TITULU!

Nekako možemo da zaključimo da će upravo u tom tonu biti obeležen početak ove sezone!

Iako je samo dve sezone iza nas KK Partizan osvojio ABA ligu i bio na pragu F4 Evrolige, a uz minimalne promene te ekipe za prethodnu sezonu, po rečima uprave, a i struke, zabeležio je jedan od najlošijih rezultata u odnosu na potencijal koji je postojao.

Moralo se analizirati i razmisliti, a odluka je bila da se ukaže poverenje treneru te da se u igračkom kadru izvrše korenite promene i detaljno renoviranje tima. I urađeno je nešto što se ne viđa tako često, promenjena je celokupna ekipa, izuzev jednog prvotimca i jednog juniora koji je bio povremeo član prvog tima. Vreme pred nama i naposletku rezultati će biti jedini pravi pokazatelj efekata ovakvog sastavljanja tima.

I ako bismo za prethodne dve sezone mogli da kažemo da su bile sonata, da su bile komponovane na temelju pojedinaca, na temelju manjih grupa, „stranaca” ili „domaćih”, za ovu sezonu ne možemo da ne kažemo da je ona zamišljena kao simfonija!

I upravo tako, najava za početak sezone obeležen je Partizanovom simfonijom koja je upriličena u beogradskom nekadašnjem Domu sindikata, dvorani koja danas nosi naziv doskorašnjeg Partizanovog sponzora – MTS! Upravo istek i produženje ugovora sa ovom kompanijom, zbog kontroverzi koje su ga pratile, obeležili su zvižduci predstavniku ove kompanije tokom prvog stava ove simfonije. I nije taj detalj sam po sebi toliko važan koliko možda to što će taj detalj najverovatnije izazvati erupciju i biti povod za neka sledeća saplitanja, varnice i pokušaje narušavanja stabilnosti ekipe kojoj su sportski rezultati nadasve primarni cilj.

Ovaj događaj svakako je obeležio i izostanak iznanađenja koje je predsednik KK Partizan najavljivao danima pre, što je možda i bio razlog da se karte rasprodaju za svega 90 (slovima -devedeset) sekundi! Ako se i oseti tračak ironije u prethodno rečenom, ona nikako nije slučajna. Ako ovakav način predstavljanja ekipe i jeste avangardan za predsednika KK Partizan onda su zapravo ona prava avangarda navijači koji plaćaju skupe karte, putuju da bi gledali utakmice na gostovanjima i bodre svoj Partizan čak i onda kada su rezultati ispod očekivanja! E za to se može reći da je avangardno i zaista za dubok naklon! 

No, svakako ne bi trebalo ništa da umanji trud ljudi koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja. Imam utisak da su svi zaista uživali u kratkom filmu koji je prikazan na početku, rečima pesama navijača Partizana uz pratnju filharmonije, pa sve do onoga dela kada su predstavljeni igrači koji će uskoro obući dresove sa grbom slavnog kluba i biti praćeni uz iste pesme navijača sa prepunih tribina, mnogo glasnije od delića atmosfere koju su mogli da osete i da čuju već od samog ulaska u dvoranu.

simfonija 1

Ekipu poimence neću predstavljati ovoga puta jer imena igrača koji su potpisali ugovore smo znali i pre dva meseca, nije bilo prevelikih iznenađenja i verovatno nikad manje spekulacija, odnosno kao nikada do sada – pouzdanijih informacija o igračima koji dolaze!

Utisak je da bi ovo mogla da bude jedna zaista fizički dominantna ekipa, ekipa u kojoj apsolutno svaki igrač može da šutira sa bilo koje pozicije, što trener Obradović i potencira u poslednje vreme. I na kraju, činjenica je da je ovo veoma mlada, ali i ekipa sa mnogo iskustva igranja evroligaške i evropske košarke sa izuzetkom samo jednog igrača koji prvi put dolazi sa one strane „bare”.

Kreću pripreme i pripremne utakmice, svakako i jak turnir u Atini na otvorenom, kada će biti mnogo lakše, ali i merodavnije da se priča o tome šta su ovi momci i koliko spremni da pokažu na terenu. Za sada, njihovi osmesi i dobro raspoloženje mogu da budu ohrabrujući faktor da će to dobro da funkcioniše od oktobra kada sledi ono najvažnije.

A najvažnije će, osim rezultata kojih su navijači gladni, biti i trogodišnja licenca Evrolige i to je nešto što smo čuli na samom predstavljanju. Ne treba da čudi takav cilj jer ta licenca znači prestiž, ali znači i preko potrebnu finansijsku sigurnost sa kojom bi se izbegle razne dalje ucene, prozivke i prepucavanja.

Sigurno je da će u sezoni, koju jedva čekamo, ekipa imati poverenje navijača, vetar u leđa sa tribina i motiv više sa jednim od najboljih trenera na svetu. Cela sezona koja je pred nama biće treći od četiri stava ovogodišnje simfonije i svakako je prilika da ovi igrači dožive i osete ono što sigurno do sada nisu, da se vinu među zvezde, prilika da se navijači raduju ponovo, kao nikada do sada i da naš Partizan dohvati ono što mu po mnogo čemu pripada!

UZMI ŽELJKO EVRO TITULU!

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *