superliga 24 25 naslovna

Super liga novi broj!

Spremite se za loš fudbal i još lošije suđenje! Spremite se za rat saopštenjima, ućutkivanje i prećutkivanje… počinje prvenstvo Srbije tzv. Super liga

Višedecenijski nemar, sujeta, neznanje, lični interesi, spletke, podvale i drugi mulj koji se nakupljao i nakuplja, čini se poslednjih godina sve više, sada kreće da isplivava pa je o prilikama u srpskom fudbalu i o srpskom fudbalu teško i slušati, a posebno naći adekvatne, one pristojne reči kojima bi se moglo i nešto napisati.

Na pragu smo novog izdanja Super lige. Po pet klubova iz Beograda, pet sa teritorije severne srpske pokrajine, Ub, Kragujevac, Lučani, Kruševac, Niš i Novi Pazar boriće se za što bolji plasman na tabeli, poneko mesto u Evropi naredne godine, ali i za opstanak u najvišem takmičarskom rangu srpskog fudbala.

U Evropi ćemo imati pet predstavnika od kojih je naš Partizan, kao drugoplasirani na kraju prethodnog šampionata, prošao kao bos po trnju. Partizan će igrati kvalifikacije za Ligu šampiona gde nema pravo na kiks sa opcijom ispadanja u neko od drugih takmičenja nižeg ranga. Trećeplasirani iz prošle sezone već ima garantovanu grupnu fazu Lige konferencija!

Mislim da nema potrebe, već sada, na početku ovoga teksta i pred sam početak prvenstva kriti, tajiti ili se plašiti reći ko pretenduje na titulu i da će u borbi za istu biti sprema na sve! To je jasno i naravno da većina to pretpostavlja! Tako je godinama tačnije šest godina, u nazad i tako će biti u budućnosti, uz verovatno povremenu slučajnost koja u konačnici predstavlja statističku grešku, pa se ona kao takva i brzo zaboravlja!

Novi – stari šampion, osvajač duple krune iz prošle sezone do evropskih takmičenja će na daleko, daleko lakši način. Svakako, šta god da budu igrali, ne očekujem da će, kao nikada do sada, pokazati snagu za više od ove naše promiskuitetne lige!

Fudbalski savez već duže vreme svojim odlukama i svojom samovoljom menja istoriju, crta rezultate i, slobodno se može reći, određuje poredak na tabeli po sopstvenom nahođenju. Društvo u tome im pravi ekipa iz Zajednice klubova Super lige i Prve lige Srbije gde se orkestrirano donose odluke dirigovanim podizanjem ruku! Sudijska organizacija, kako neko nedavno reče, i ne postoji, a sudije koje su vredele na međunarodnoj sceni su devastirane i skrajnute u zapećak!

Srpskim fudbalom gospodare sada već prilično kontroverzne ličnosti, osobe sumnjivog integriteta, nekada lica sa poternice, osobe protiv kojih su se vodile istrage za teške privredne prestupe i postupci koji su zastareli, obesmišljeni, a sudionici neretko bivali pomilovani ili abolirani čak i u toku istražnog postupka, što je apsolutni pravni presedan, no kod nas je sve moguće!

Odluke su jednoglasne, uglavnom, kao što su i predlozi jednostrani, uglavnom!

superliga 24 25 1

Nova sezona tako startuje uz novo pravilo o dva bonus igrača- onih rođenih 2002. godine, pravilom koje je po hitnom postupku usvojeno bez poštovanja roka donošenja odluka četrdeset dana pre početka sezone! Predsednik zajednice superligaša i prvoligaša predlagao je da se pravilo primenjuje od sledeće sezone, šta je prihvatao i Partizan, ali i da bonusi moraju biti domaći igrači tj. jedino oni koji nastupaju za reprezentaciju Srbije!

Nijedan od predloga nije prošao zbog insistiranja većine klubova da to pravilo krene da se primenjuje odmah! Tako da ćemo u narednoj sezoni, u ulozi bonusa, gledati reprezentativce Crne Gore, Burkine Faso, Novog Zelanda, Gane… sjajna prilika za razvoj igrača koji predstavljaju budućnost „srpskog” fudbala?! Ili sjajna prilika za menadžere?!

Glasom protiv i glasan protiv primene ovoga (besmislenog) pravila sada i odmah bio je jedino Partizan, a osim što su naravno preglasani i sami su, po onoj staroj „ako ne možeš da pobediš, pridruži se” saučestvovali dovođenjem bonusa (uskoro sa srpskim pasošem) iz Gane!

Razvoj srpskog fudbala, uz razvoj fudbalske infrastrukture, donosi još jedan zanimljiv presedan – čak jedanaest od šesnaest klubova prvi deo sezone neće igrati na svojim stadionima pa ćemo tako gledati Kruševljane u Beogradu, Subotičane i Novosađane u Senti, odnosno Bačkoj Topoli, a konačno će svoju primenu naći i novosagrađeni i rekonstruisani stadioni u Leskovcu, Loznici i Zaječaru, gradovima od kojih imamo samo jednog prvoligaša is Leskovca.

Sve u svemu, Super liga startuje predstojećeg vikenda gde će Partizan gostovati na svom stadionu Napretku. Biće to prilika da se Grobari vrate na svoj jug usled bojkota utakmica na kojima je Partizan domaćin. Videćemo kako će to izgledati na mestu koje im po svemu pripada!

Da li ste spremni? Ako niste, spremite se za loš fudbal i još lošije suđenje! Spremite se za rat saopštenjima, ućutkivanje i prećutkivanje… spremite se da gledate kako jedan klub može šta hoće i kako hoće, dok ostali ćute i učestvuju! Spremite se da gledate nastavak propadanja Partizana uz opklade na to ko će prvi da ode, pobegne ili razočaran ne mogne da prećuti!

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *